Польща користується великою популярністю серед туристів. Щоб подивитися на пам’ятки архітектури, історичні музеї та красиву природу, до цієї країни приїжджають з усього світу. Водночас самобутня культура та неймовірні краєвиди – не єдине, що приваблює іноземців у Польщі. Польська національна кухня залишає незабутнє враження навіть на найупередженіших гурманів.
Який стрітфуд варто обов’язково скуштувати на вулицях польських міст?
Осципек (Oscypek) – польська класика
Це копчений овечий сир, який зазвичай подається з журавлинним соусом. На вигляд він як плоский округлий пиріжок із витіюватим візерунком. Осципек дуже ароматний і має копчений кисло-солодкий смак.
Сир для закуски робиться з овечого молока за старовинною рецептурою, яка не змінювалася з XV століття.
Запіканка (Zapiekanka) – польська родичка гамбургерів
По суті це відкритий гарячий бутерброд – розрізаний уздовж усієї булки багет із різними начинками та соусом. Традиційно запіканка подається з печерицями і сиром, злегка обсмажена і приправлена кетчупом. Сьогодні до неї додають й інші інгредієнти, як-от м’ясо, бекон, польські ковбаси, томати або сир фета в поєднанні з оливками й ананасами. Що більше добавок, то яскравіший і різноманітніший смак запіканки.
Пайда (Pajda ze smalcem) – смак родом із дитинства
Це ситна закуска зі смальцем, часником і солоним огірком. Зверху пайду посипають чорним перцем, також за бажанням її можуть прикрасити зеленню і додати польські ковбаски. У неї насичений м’ясний смак, бо в смалець додають фарш і шкварки.
Кебаб (Kebab po polsku) – швидко та смачно
Кіоски з кебабом можна побачити в багатьох польських містах. У цьому стрітфуді багато м’яса, цибулі та соусу. Також до нього додають овочі, а загортають у лаваш або в м’яку булку.
Дуже популярний гострий кебаб, однак варто врахувати, що доданий перець чилі може перебити інші смаки закуски.
Оселедець (Śledź) – польський стрітфуд з оселедцем
Основа закуски – риба в солодкому маринаді. Також у гарячу булку додають варене яйце, зелень, цибулю, соус і рукколу.
Зазвичай оселедець продається на кожному кроці в приморських містах, але знайти його можна на вулицях Польщі та Кракова.
Пончики (Pączki) – культова польська випічка
Поляки дуже релігійні і більшість із них дотримується Великого посту. Перед святом відзначають “Товстий” четвер, коли можна собі дозволити їсти пончики у величезних кількостях.
Зазвичай у пекарнях пампухи смажаться на свинячому смальці, оскільки він має вищу температуру горіння, тож вони не пригоряють. Начинкою виробу слугує трохи кислуватий фруктовий джем. Додаткову солодкість дає густа помадка.
Стрітфуд у Польщі дуже різноманітний і космополітичний і, звісно, не обмежується вищевказаними стравами. Ба більше, щороку у вуличних кіосках з’являється дедалі більше цікавих закусок, зокрема й з інших країн.
Польська Громада дуже любить свою національну кухню, а багато сімейних рецептів передаються з покоління в покоління.
Лєх Кшижановскі